[Blog] Nieuws uit Kenia

  • 1
  • 5 januari 2016

” Immers, zowel Hij Die heiligt als zij die geheiligd worden,  zijn allen uit één. Daarom schaamt Hij Zich er niet voor hen broeders te noemen.” Hebreeën 2:11

‘Hij schaamde zich er niet voor uit zo’n geslacht geboren te worden.’  Die zin is me lang bijgebleven nadat ik de preek van 20 december jl. terug luisterde. Niet alleen in het verleden maar nog steeds schaamt God zich niet voor ons mensen, hij noemt ons zelfs Zijn kinderen.

Is God trots op u om het werk dat u doet voor uw naasten en de kerk, hoeft hij zich daarom niet te schamen? Maak ik God trots doordat ik hier in Kenia zit en mijn tijd en geld besteed aan het werken met alcoholverslaafden?  Misschien, ik geloof zeker dat God blij is te zien hoe wij ons inzetten in zijn dienst. Boven alles is het echter Gods genade en onvoorwaardelijke liefde voor ons. Hij schaamt zich niet voor ons, wat ons verleden ook is, wat we vandaag ook doen of in de toekomst nog zullen doen!

Na een maand in Kenia begin ik aardig te wennen aan het dagelijks leven en het werk wat ik doe. Ik werk voor ADAPT, een kleine NGO die zich inzet voor de preventie en behandeling van alcohol en drugsverslaving in de omgeving van Eldoret. Er is zowel aandacht voor werk in de community als een rehabilitatiecentrum voor verslaafden waar zij gemiddeld drie maanden intern kunnen verblijven. Mijn taak is voornamelijk het geven van therapie en het formaliseren van de organisatie en behandelprocedures. Buiten het werken om geniet ik van de prachtige natuur, de zon overdag en de prachtige sterrenhemel in de nacht, het contact met de lokale bevolking en de vriendschap met enkele Nederlanders die in de buurt wonen. Leven zonder elektriciteit, stromend water, gevarieerd voedsel en internet vraagt om een flinke omschakeling, maar ook daar raak ik aan gewend.

Afgelopen week heb ik een bezoek gebracht aan de gevangenis van Eldoret, die bedoeld is voor zo’n 600 gevangenen maar momenteel zitten er 1600. Je kunt je een voorstelling maken van de manier van leven en slapen, met z’n drieen op een matras en geen ruimte voor persoonlijke bezittingen. In de gevangenis runt ADAPT een project voor peer-counseling, waarbij gevangenen worden opgeleid om mede-gevangen te helpen met psychosociale problemen. Voor het komende jaar zijn er twee aanvragen vanuit gevangenissen om een nieuwe groep peer-counselors op te leiden. Helaas heeft ADAPT daar momenteel niet de financiele mogelijkheden voor. Er is per gevangenis 500 euro nodig om drie weken lang dagelijks training te geven en daarna eens per maand een follow-up meeting te verzorgen. Mocht je een bijdrage willen leveren voor deze trainingen, stuur me een berichtje dan mail ik het rekeningnummer!

Zo rond Kerst en Oud en Nieuw mis ik het extra om in jullie midden te zijn, een goede preek in het Nederlands te horen en liederen te zingen. Ik wens iedereen een goed en gezegend nieuw jaar, waarin we elkaar als God het wil weer zullen ontmoeten.

In gebed ben ik met jullie verbonden!
Bertine